За региона

Местоположение

Село Велчево, община Велико Търново, е разположено в предбалканската котловина на 15 км югоизточно от Велико Търново, на 8 км източно от гр. Дебелец и на 235 км. от София. Землището му държи вододела на реките Белица и Дрента..

Селото е близо до естествения плаж на много туристи от региона, страната и чужбина „Къпиновски водопад” на река Веселина, който е обявен за природна забележителност. Туристите могат да посетят двата манастира „Св. Илия” и „Св. Никола”, които са в близост до селото. Районът е подходящ за разходки, риболов, плуване, спортуване в планината, приятен пикник сред природата.

Забележителности

Къпиновски манастир „Св. Николай Чудотворец”
Къпиновският манастир е разположен на брега на река Веселина на 5 км от с. Велчево, на 8 км от с. Къпиново и на 14 км южно от Велико Търново. Манастирът се намира на около 2 км от Плаковския манастир, поради което с него са наричани „манастирите – близнаци”. Непосредствено до Къпиновския манастир, на р. Веселина, се намира красивия Къпиновски водопад. Манастирът е действащ и представлява комплекс от църква, два параклиса, жилищни и стопански сгради.

Плаковски манастир „Св. пророк Илия”
Макар да се намира на 2 км от оживения Капиновски манастир, атмосферата е съвсем различна. Това е един от най – спокойните манастири в околностите на Велико Търново, които може да посетите.

Къпиновски водопад
Къпиновски водопад е малък 6 – 7 метров водопад в землището на с. Къпиново, област Велико Търново. Височината на водния пад е сравнително малка, но за сметка на това вира под водопада е около 6 – 7 метра дълбок, 20 м широк и е префектното място за слънчеви бани!